Kaip gaminami geriausi Italijos vynai?

Master sausintuvai vyno pramonėje

Sausintuvai dažnai naudojami maisto pramonėje, džiovinant vaisius, daržoves ir sėklas. Tokio tipo produkcijoje labai svarbu yra išlaikyti tinkamą temperatūrą ir drėgmės lygį patalpose, kuriose produktai yra laikomi. Todėl sausintuvai čia vaidina svarbų vaidmenį, padėdami išlaikyti tinkamas klimatines sąlygas. Mažiau žinoma, tačiau labai įdomia ir praktiška šių prietaisų panaudojimo sritimi yra vyno gamybai skirtų vynuogių džiovinimas. Tokiu pavyzdžiu gali būti Valpolicela regionas Italijoje, kuris garsėja aukščiausios kokybės vynų gamyba.


Source: www.it.wikipedia.org

Valpolicela yra gražiu regionu Šiaurės Italijoje, įsikūrusiu tarp Veronos ir Gardos ežerų. Jis turi vieną seniausių pasaulyje - 2500 metų - vyndarių tradiciją! Jau tuo laiku, kai romėnai užkariavo šią teritoriją, tuomet vadinamą Cisalpina Galija, ten buvo daug vynuogynų Dirva idealiai tiko vynuogių auginimui, o klimatas dėl šalia esančio Gardos ežero buvo švelnus. Be to, šiose žemėse esantys urvai buvo naudojami vyno saugojimui, ten jis galėjo būti ramiai brandintas.

Šiandien Valpolicela regionas garsėja visame pasaulyje geriausių vynų gamyba. Čia yra daugybė vynuogynų ir keletas labai gerų vyno gamyklų.

Čia daugiausia auginamos trys vynuogių rūšys: gražios ir sodrios spalvos Corvina, labai aromatingos Rondinella ir Molinara, pasižyminčios šviežiu, rūgštoku skoniu. Įvairiomis proporcijomis maišydami šių vynuogių sultis, ekspertai gauna nuostabius, puikaus skonio, derinančio šviežumą ir unikalų aromatą, vynus.

Per eilę metų Valpolicelos regiono vyndariai sukūrė specialų vyno gamybos būdą.


Source: www.it.wikipedia.org

Derliaus nuėmimo metu vynuogės yra rūšiuojamos. Kai kurios yra surenkamos ir nedelsiant išspaudžiamos. Kitos, geriausios, yra taip pat renkamos, tačiau sudedamos ant medinių tinklų ir laikomos sausose ir gerai vėdinamose vietose, paprastai po vyno gamyklų stogų čerpėmis. Šios vynuogės yra džiovinamos kelis mėnesius iki galutinio spaudimo. Per šiuos mėnesius drėgmės praradimas padidina jose cukraus kiekį. Tokiu būdu išgaunami nauji subtilūs skoniai.

Šiandien Master sausintuvai padeda užtikrinti optimalias vynuogių džiovinimo sąlygas, padedant pasiekti geriausius rezultatus.

Kai pirmųjų sulčių fermentacija baigiasi, spaudžiamos džiovintos vynuogės, o gautos sultys maišomos su pirmosiomis sultimis ir toliau tęsiama skonį sodrinanti fermentacija.

Taip pat yra gaminamas ir džiovintų vynuogių vynas. Jo skonis yra stipresnis ir kur kas išraiškingesnis. Tokiais vynai yra, pavyzdžiui, Amarone ir Recioto.

- Amarone – raudonas, nuostabaus skonio, pasiekto vynuogių džiovinimo ir senėjimo procese, vynas. Didelis jame esančio alkoholio kiekis atsiranda dėl didelio pirmosiose sultyse esančio cukraus kiekio. Tai vienas geriausių Italijos vynų, kainuojantis apie 100 eurų už butelį.

- Recioto yra labai saldus, aromatingas raudonasis vynas. Jis gaminamas iš tokių pačių džiovintų vynuogių kaip Amarone, bet jų fermentacija, sumažinus temperatūrą, vyksta anksčiau, dėl to tik dalis cukraus virsta alkoholiu. Recioto turi didesnį natūralaus cukraus kiekį, dėl kurio jis laikomas vienu iš labiausiai išskirtinių rinkoje esančių desertinių vynų, o jo kaina siekia apie 80 eurų už butelį.

Šiandien modernių sprendimų ir įrangos, pvz., Master sausintuvų, dėka, vyno gamyba yra daug lengvesnė. Ji išlieka labai aukšto lygio, o gaunami vynai yra geriausios kokybės.




Profesionalūs Master sausintuvai naudojami vyno gamyboje vynuogių džiovinimo metu bei patalpose, kuriose statinėse bręsta vynas.

Master sausintuvai pasižymi dideliu našumu ir efektyvumu. Šie įrenginiai yra pritaikyti nepertraukiamam darbui net ir labai sudėtingomis sąlygomis. Prietaisai yra visiškai automatiškai valdomi, turi įmontuotą higrostatą bei vandens talpą, todėl jų aptarnavimas yra paprastas ir patogus.